dijous, 18 d’octubre del 2012

Mapa conceptual

Captura pròpia

Una bona forma d'organitzar coneixements i ampliar-ho és fent esquemes o mapes conceptuals i una de les formes que podem trobar gratuïtament per la web és el programa CmapTools.


Amb el programa CmapTools podem crear i editar mapes conceptuals. Permet construir, compartir i discutir models de coneixement.
El podem utilitzar per a presentar continguts d'un tema ja que és una eina didàctica molt eficaç. A més de ser un  treball amb l'ordinador personal també és un treball per Internet i per tant, es podem visualitzar mapes fets pels altres. 






Com s'utilitza?

CmapTools el podem trobar per la web i és totalment gratuït. Però una vegada que el tenim, per on comencem?
Primer hem de tenir la idea clau sobre la qual es basarà el mapa, com per exemple en el meu cas de què tracta el modul de Processos Educatius II. A partir d'aquest hem de desenvolupar el tema posant els conceptes en el seu corresponent nivell.

Poso un exemple d'un mapa conceptual fet per mi, amb diferents conceptes tractats a classe.

Si us fixeu, els conceptes s'uneixen a partir de connectors. Els "núvols" de les idees es poden canviar igual que es pot canviar el color, la forma dels connectors i fins i tot afegir un enllaç quan ho creiem oportú per aprofundir.
A l'hora de desar-ho, ho podem fer al nostre equip, o sinó al lloc web.


Interacció

La següent presentació és una guia molt completa de com es pot utilitzar el programa i què es pot arribar a fer:
Tutorial CmapTools
També deixo un vídeo que os ajudarà a millorar l'utilització de CmapTools.



CMapTools és molt senzill d'utilitzar i amb ell podem arribar a fer grans mapes de conceptes (i més si el dominem).
Personalment, jo l'utilitzaré per estudiar ja que, a part de connectar els aspectes i conceptes de l'assignatura, mentre ho fas ja estàs començant a memoritzar i relacionar, i així aprenent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada